Vad är gigekonomi?

Du har säkert hört talas om gigekonomi och undrat vad det innebär. Gigekonomi är ett nytt begrepp för en gammal ekonomisk idé. Idag är det internet som drivit fram gigekonomin, men den finns också utanför nätet.

Gigekonomi

Gigekonomi innebär att en företagare tar små uppdrag istället för att ha en fast anställning hos ett företag. Ordet kommer från musikgig, alltså att ett band har en spelning. Om du är företagare kan du ha stor nytta av att anställa personer på mindre uppdrag, gig, eller nyttja tjänster som erbjuds.

Gigekonomins historia

Innan industrialismen var de flesta bönder, småföretagare, som också utförde jobb åt andra. I och med industrialismen på 1800-talet började människor att jobba åt företag med fast anställning, schema, lön och semester. Det är en trygg arbetssituation för både anställda och för företagen. Problemet är att samhället inte ser likadant ut, vilket har inneburet att även arbetsmarknaden förändrats. Förr jobbade man på stora företag med ganska monotona uppgifter, dagens industri har digitaliserats och kräver stora färdigheter. Samtidigt finns det många små arbetsuppgifter idag som är för små för att ett företag ska kunna erbjuda en heltidstjänst, samtidigt som de uppgifterna är nödvändiga.

Det finns också uppgifter som är tidsbegränsade, från en vecka till flera månader, där företag föredrar att projektanställa en person eller anlita ett företag. De flesta företag behöver någon slags digital hjälp med både hemsidor, layout, cybersäkerhet och texter – viktiga uppgifter, men inte på heltid. Under vissa tider på året kan det också finnas extra mycket arbete att utföra, som inför deklarationen eller om ett produktionsföretag har fått en stor order.

Effekten av gigekonomi

Gigekonomi har särskilt två effekter på samhället: mer frihet och mer otrygghet. Idag finns det en yrkesgrupp som kallas digitala nomader. En digital nomad är en person som tar mindre jobb och samtidigt reser jorden runt. Digitala nomader tillhör ofta gruppen som ingår i gigekonomin och för dem innebär det mycket frihet. Gigekonomin ger också en möjlighet att starta eget företag, vilket är en dröm för många. Om du bor i glesbygden kan just gigekonomin vara lösningen för att kunna bo kvar. Samtidigt innebär det att arbetstagarna konkurrerar med varandra om jobben: de kan inte vara helt säkra på när och om det kommer mer jobb. Osäkerheten kan innebära mycket stress och även svårigheter att planera ekonomiskt.

Börja med gigekonomi

Om du längtar efter att bli din egen eller behöver jobb för att kunna bo där du vill – ute på resande fot eller på landet – kan du börja ta små gig. Om du redan har en anställning bör du inte säga upp dig, utan börja med att ta jobb och se hur det går. Att ta gigjobb är egentligen att bli egenföretagare och det klokaste är om du skaffar f-skattesedel hos skatteverket, skapar en hemsida och erbjuder dina tjänster.