Så förbättrar du din ekonomi eller blir rik

Alla har olika ekonomiska drömmar. För den som måste vända på varenda krona är en stadig och stabil inkomst en dröm. För de som har det gott ställt är det en dröm att bli ekonomiskt oberoende. Det är givetvis lättare att bli ekonomiskt oberoende om man har mycket pengar, men hur får man dem att växa? Några tips på det kommer i den här artikeln. Det krävs dock tålamod och framför allt tid för pengar att växa och även ett visst risktagande.

Månadsspara i aktier eller på sparkonto?

Med dagens räntor är månadssparande på bankkonto knappt ett sparande över huvud taget. Du får knappt någon ränta och det skulle därför ta väldigt lång tid innan de pengarna verkligen kommer göra någon skillnad. Räntorna ligger för närvarande på under 1 procent hos de flesta banker.

I stället bör man månadsspara i aktier och/eller fonder. Den genomsnittliga avkastningen på exempelvis Stockholmsbörsen sedan 1984 är lite drygt 12 procent per år och börsen har gått upp i snitt 7 av 10 år. Det utgör en enorm skillnad på pengarnas avkastning. Skulle man ta 100 000 på ett bankkonto skulle man efter ett år ha 101 000 kronor. På börsen blir samma belopp 112 000 kronor. Dock finns det alltid risker med att investera i aktier. Så man ska inte investera pengar man inte har råd att förlora. Har man inte pengar att börja med så har man kanske andra värdesaker man kan sälja för att komma igång. Exempelvis kan man besluta sig för att sälja diamanter som man ändå inte använder. Det kan man göra på ett tryggt sätt hos Diamantbrev och få pengarna på kontot inom 24 timmar.

Ränta på ränta-effekten

En annan del som det pratas om är just ränta på ränta-effekten. Vad innebär då det?

En kort förklaring är att om du får 10 procent ränta på 1000 kronor så får du 1100 kronor. Året därpå beräknas räntan på den nya summan, alltså 1100 kronor och så fortsätter det. Om man tar ett mer långsiktigt exempel. Om du sparar 10 000 kronor och får en ränta på 5 procent årligen på den summan så har du mer än 43 000 kronor efter 30 år. Tiden är som sagt en faktor så se till att börja med en gång!