Få kontroll över din ekonomi

Med en bra kontroll över din ekonomi får du möjlighet att förverkliga dina drömmar oavsett om de handlar om en sommarstuga, en resa till värmen eller en ny bil. Något av det allra viktigaste du kan göra för att få kontroll över din ekonomi är att välja en bra bank. Banken bör erbjuda flera olika banktjänster som till exempel bankkort, internetbank, swish och privatlån. Hos Forex hittar du allt du behöver för att din vardagsekonomi ska bli så enkel och effektiv som möjligt. När du har din privatekonomi samlad hos en bank blir det mycket lättare att få en tydlig överblick över hela din ekonomiska status.

Spara ihop en buffert

För att slippa ligga vaken på nätterna och oroa dig över din ekonomi är det viktigt att bygga upp en buffert på sparkontot att ta till om du drabbas av en oväntat stor utgift. Det kan verka omöjligt att lyckas med att spara pengar men det finns både roliga och enkla sätt att spara pengar regelbundet. Du kan till exempel införa regeln att alltid vänta i minst 72 timmar innan du får köpa något för att undvika impulsköp. Efter 3 dagar har du antagligen inte samma sug efter varan och kan då istället spara pengarna på sparkontot. Ett annat enkelt sätt att spara pengar är att varje gång du är på väg att köpa en kaffe, tuggummi, godis eller något annat smått och gott istället föra över summan till ditt sparkonto. Även om 30 kronor känns som ingenting kan den totala sparade summan blir stor efter några månader.

Ta reda på ditt nuläge

Genom att ta reda på hur din ekonomi ser ut i detalj blir det mycket enklare att få kontroll och lyckas med att uppnå långsiktiga drömmar som en härlig resa eller ett nytt boende. Första steget är att skriva upp alla återkommande utgifter varje månad för att se hur vilka kostnader du har. Skriv upp hur stora matkostnaderna, boendekostnaden, transportkostnaden och alla övriga kostnader är. Titta på kontoutdragen från din bank några månader tillbaka för att se vad som har dragits från kontot. Genom att skaffa kontroll över utgifterna blir det mycket enklare att hitta smarta sätt att spara pengar. Till exempel kan du se över försäkringar och elavtal för att hitta den billigaste leverantören på marknaden. Många blir också förvånade över hur mycket pengar som försvinner på utemat och små inköp av godis och liknande. Om du upptäcker att du har många olika smålån med hög ränta kan du undersöka om det går att samla alla lånen i ett större privatlån med bättre ränta. Det kan ge en rejält mycket lägre månadskostnad som gör att din ekonomi blir bättre från en dag till en annan.