Olika typer av lån

Det kan finnas många anledningar till att man behöver låna pengar – kanske ska man flytta till en större bostad, köpa en ny bil eller renovera köket? Något som är viktigt att veta är dock att man ska ansöka om olika typer av lån beroende på vad pengarna ska användas till.

Om man ska köpa en ny bostad är det till exempel just ett bostadslån man behöver. Ett bostadsköp går vanligtvis till så att man först vänder sig till en eller flera banker för att ansöka om ett lånelöfte. Det innebär i princip att banken utifrån ens ekonomiska förutsättningar, som ens inkomst och tillgångar, ger ett löfte om att man får låna en viss summa pengar till att köpa bostad. Detta kan sedan användas som grund för ens budget när man letar hus eller lägenhet. I förhandlingen vid ansökan om lånelöfte diskuteras vanligtvis även lånets ränta, vilket är en viktig del av lånet för låntagarna, eftersom det kommer att påverka deras ekonomi under lång tid framöver. Många banker kan till exempel tänka sig att sänka räntan om låntagaren eller låntagarna är villiga att flytta över alla sina konton och sitt sparande till deras bank.

En annan typ av lån är ett privatlån, som också brukar kallas för blancolån. Ett privatlån skiljer sig från ett bostadslån framförallt genom att det inte har någon säkerhet. Vid ett bostadslån fungerar ju fastigheten som säkerhet för banken, men vid ett privatlån, som är avsett för konsumtion, finns ingen sådan säkerhet. Att ta ett privatlån är generellt sett en ekonomisk risk, eftersom räntan vanligtvis är betydligt högre än vid exempelvis bostadslån. Det beror dock självklart på vad man har tänkt köpa, och huruvida det är en klok investering eller inte. Oavsett vilket bör man dock alltid se till att låna pengar till så förmånliga villkor som möjligt, vilket är särskilt viktigt när man tar ett privatlån. Därför ska man se till att gå in på Enklare.se, där man kan jämföra olika bankers lånevillkor innan man bestämmer sig. På det sättet vet man att man lånar pengar till bästa möjliga villkor.