Arbeta på bank

Arbete på en bank är ett passande jobb för alla som är intresserade av ekonomi på ett eller annat sätt. Att arbeta på en bank är en form av serviceyrke, och därför är det också viktigt att man trivs med att träffa nya människor och att man har en vilja att hjälpa dem. Bankerna vill naturligtvis att deras kunder skall få bästa möjliga service så de fortsätter använda tjänsterna, och som anställd är det din uppgift att se till att kunderna får hjälp med det de behöver, både i stort och smått. Eftersom bankerna är beroende av att kunderna skall vara nöjda fokuserar många av de större bankerna också på att uppmuntra sina anställda på olika sätt, eftersom man presterar bättre om man trivs på jobbet. För att du skall passa för ett arbete på en bank behöver du vara engagerad, arbeta snabbt, vara lyhörd och effektiv. Har man de egenskaperna kan man nå långt inom branschen.

Vilka typer av jobb finns det?

Det finns många olika typer av tjänster att välja mellan om man vill arbeta på bank. Den personal som den vanliga kunden ser mest är kassapersonalen, alltså de som hjälper till med insättningar och uttag direkt över disk. Eftersom allt fler ärenden kan skötas på nätet har det förekommit neddragningar på bankjobb på många ställen. Däremot har det istället resulterat i nya tjänster. Numera finns det ofta rådgivningstjänster som sker över internet, och för att bankerna skall kunna erbjuda dessa till sina kunder behöver man anställa rådgivare. Som kundrådgivare kan man både få fysiska besök av sina kunder, men man kan också boka kundmöten på nätet. En rådgivare kan vara specialiserad på lån, försäkringar eller vanliga banktjänster. Ibland innefattar en tjänst arbetsuppgifter inom alla olika områden, men det är vanligt att exempelvis lånerådgivare endast arbetar med lån. Med tanke på att ett jobb på en bank oftast innefattar kundmöten på ett eller annat sätt blir det snabbt ett omväxlande och utmanande arbete, oavsett om man arbetar som kassapersonal, rådgivare eller något annat.

Vad krävs för att arbeta på bank?

För att vara behörig för en del bankjobb krävs det att du har studerat ekonomi på universitetsnivå. Det är naturligtvis att föredra att man har en hel examen, men det kan också räcka med enstaka kurser för att man skall bli aktuell för en tjänst. Vill du främst jobba med service över disk, som kassapersonal, är det inte alltid banken kräver att du har en utbildning. Att arbeta på bank ger en bra arbetserfarenhet, och det är många studenter som väljer att arbeta i branschen vid sidan av studierna. Oavsett om du vill ha jobba heltid eller deltid kan du hitta ditt bankjobb på netjobs.com. När man söker ett jobb på bank skall man se till att ha dokumenterat sin tidigare arbetslivserfarenhet, och att man kan uppge referenser om arbetsgivaren så önskar. En del banker kräver också att man lämnar in utdrag ur belastningsregistret så de kan säkerställa att man inte är dömd för ekonomisk brottslighet.