3 tips för att starta eget företag

Planerar du att starta eget företag? Med den rådande coronapandemin kan det vara klokt att stå på egna ben och inte bara förlita sig på en anställning. Eget företag är också roligt och ger mycket frihet.

1# Vilket slags företag ska du starta?

Den första frågan som du måste ställa dig är vilket slags företag som du ska starta. De flesta driver enskild firma. Det är enkelt att söka F-skattsedel hos Skatteverket och sedan vara igång. Det finns dock några nackdelar då du är juridiskt ansvarig för firman och dess ekonomi. Firmans ekonomi och din blandas lätt ihop. Det kan vara svårt att planera långsiktigt och göra smarta skattelättnader. Det andra alternativet är aktiebolag. Då är du och bolaget olika juridiska personer. Företaget kan gå i konkurs utan att det drabbar dig som privatperson. Det kräver å ena sidan en större ekonomisk insats att starta ett aktiebolag, men det är å andra sidan en slags framtida försäkring. För att snabbare och enklare komma igång kan du köpa ett lagerbolag, ett färdigt aktiebolag från Bolagsspecialisten. Då kan du omgående börja fokusera på verksamheten, istället för på administration.

2# Marknadsföringsplan

Oavsett vad du kommer att sälja, så måste du ha en marknadsföringsplan redan från början. Om du inte tycker om eller upplever att du förstår hur du bäst ska promota ditt företag, bör du anlita en konsult, i alla fall i början. Eller så läser du böcker och går på kurser. Utan marknadsföring , inga kunder.

3# Analysera

Att driva företag handlar mycket om att analysera. Innan du startar företaget behöver du analysera marknaden. Dels behöver du se om det finns någon efterfrågan, dels behöver du hitta målgrupp för dina produkter eller tjänster. Sedan behöver du analysera försäljningen och marknadsföringen. Vad fungerar? Vad fungerar inte? Genom att alltid analysera vad du gör i företaget, har du stora möjligheter att lyckas.