Att finansiera sina tandläkarbesök

Om man jämför med många andra länder har Sverige inte ett kanonbra försäkringssystem gällande specialisttandvård och tandvård i övrigt. Trots att Försäkringskassan hjälper till upp till vissa gränser, så måste gemene man punga ut med ganska rejäla summor själv. Har man dåliga tänder, är pensionär eller måste genomgå omfattande behandlingar, kan det kännas av rejält i ekonomin och det är inte alltid enkelt att finansiera sina besök.

Så ser Försäkringskassans villkor ut

För det första kan det vara värt att påpeka att du har gratis tandvård upp till 22 års ålder. Från och med 23 år är du helt enkelt tvungen att betala kalaset själv, med Försäkringskassans tandvårdsstöd. Om du dock har särskilda behov så kan du få ett annat tandvårdsstöd som bekostas av Landstinget, men då gäller inte det statliga tandvårdsstödet. Det statliga tandvårdsbidraget är uppdelad på två delar – det allmänna och det specifika tandvårdsstödet plus ett högkostnadsskydd. Det allmänna tandvårdsbidraget ser lite olika ut från olika åldrar.

  • Från 23-29 års ålder är det 600 kronor om året
  • Från 30-64 sänks det till 300 kronor om året
  • Från och med 65 års ålder är återigen bidraget 600 kronor per år

Har man dock inte varit hos tandläkaren på två år kan man dra nytta av två tandvårdsbidrag men inte mer än så, det vill säga du kan inte spara tusenlappar på detta sätt. Det särskilda tandvårdsbidraget är istället 600 kronor i halvåret, men detta får du bara om du uppfyller vissa krav och är drabbad av vissa sjukdomar såsom muntorrhet, svår diabetes eller Crohns sjukdom med mera.

Högkostnadsskyddet

För att dra nytta av Försäkringskassans högkostnadsskydd, måste du komma upp i 3000 kronor innan du får 50 % betalt. När du sedan har kommit upp i summan av 15 000 kronor, så betalar du bara 15 % av tandvårdskostnaderna. Detta gäller under 1 år.

Att finansiera sin tandvård själv

Eftersom Försäkringskassan har ett antal regler om vad och vilka tänder som omfattats av tandvårdsbidraget och högkostnadsskyddet, så kan du ibland vara tvungen att betala allt på egen hand. Ett sätt är att då ta ett lån eller spara ihop pengar självmant. Detta kan dock vara lättare sagt än gjort. Det finns idag olika erbjudanden från låneinstitut, som hjälper till att finansiera privatpersoners specifika operationer och behandlingar.

I många fall tar tandvårdsbehandlingar relativt lång tid, så att du kan ta mer tid på dig att spara ihop för att sätta upp delmål och delbehandlingar. I viss mån och som en sista utväg hjälper också Socialtjänsten till, men då ska du vara i akut behov av vård samt visa att du inte har råd att betala kalaset på egen hand. Det kan också vara god idé att begära kostnadsförslag från flera tandläkare för att komma ned i pris. Du kan även öppna ett tandvårdskonto.