Ta vara på pandemin

Året som gick var ett annorlunda år, den naiva trodde först det skulle kunna vara över till midsommar, sedan till skolstarten och därefter till att vi i alla fall skulle kunna fira jul som vanligt. Nu har vi gått in i det nya året och är på god väg mot våren och det är fortfarande annorlunda, det är fortfarande inte som det brukar vara.

Den här artikeln kommer att handla om sparande, du kan läsa om forskning kring pandemins effekter på ekonomin.

Normalt sett har de flesta av oss utgifter i form av restaurang- och barnotor, vi åker kollektivt eller taxi till och från fester dit vi köpt med oss alkohol, mat eller en blomma till värden. Vi handlar kläder inför arbetsintervjun, till presentationen, till dejten. Kanske vi köper ett par nya vita sneakers till våren. Allt det här är sånt vi gjort när vi kunnat vara ute och träffa andra, när vi kunnat umgås tillsammans. Vi kan inte det nu, inte än. Trots att det är frustrerande finns det marker att upptäcka i denna situation, det finns dörrar att öppna.

Nöjen är inte nödvändiga utgifter, så är det, de är roliga, de är motiverande men de är inte nödvändiga i en krissituation. När vi nu sitter hemma finns det en fantastisk chans att se över budgeten och bli mer ekonomisk i vardagen. Räkna ut hur mycket du sparar varje månad jämfört med tidigare år, hur mycket pengar du inte lägger på nöjen med andra och lägg varje månad in dessa på ett sparkonto där du har lätt att se dem. Att lägga undan de pengarna borde inte kännas svårt i och med att de ändå inte går att göra av med just nu. Håll uppe denna procedur tills det att pandemin lämnat oss och inte bara har du lärt dig leva mer sparsamt men när pandemin till slut lugnat ner sig har du en sparad summa som, om du startade redan förra året, kan ge dig något du trott varit utom räckhåll.