Att driva en bostadsrättsförening

Det är väldigt krävande att driva en bostadsrättsförening, eller BRF som det förkortas, och det finns många saker som man måste hålla koll på likväl som regelverk och lagar att känna till och förstå. Vissa delar vill man kanske sköta helt själv, andra delar kan man behöva hjälp med. Ibland kanske till och med en helhetslösning är att föredra för att minska på arbetsbelastningen och allt administrativt med allt som följer med det. Att ordna ekonomisk förvaltning för din BRF kan vara det bästa valet som du kommer att göra under hela den tid som du driver din BRF.

Ekonomisk förvaltning

Om du tänker ta hjälp av en tredje part för att sköta alla dina ekonomiska förehavanden så är det bästa att skaffa en fullständig förvaltning. På det sättet får du hjälp inte bara med det ekonomiska utan även allt administrativt såsom bokföring, deklaration och för det mesta även möjlighet till möten med den person som är ansvarig för just din BRF.

Teknisk förvaltning

Med teknisk förvaltning menas de mer praktiska delarna av att sköta en BRF, såsom underhåll av fastigheten, möjliga förbättringsområden och så vidare. Med denna tjänst har man näst intill helt bekymmersfri skötsel av sin fastighet.

Fastighetsskötsel

Har du inte råd att själv anställa fastighetsskötare till din BRF så finns alltid möjligheten att hyra in den servicen. Med rätt avtal så ingår full service, det vill säga att den tredje parten tar emot alla felanmälningar och åtgärdar dessa, sköter rondering och tillsyn av fastigheten för att hitta potentiella fel innan problem uppstår samt reparerar mindre sådana. Vid större fel lämnas förslag på åtgärder för att lösa det. Det kan även inkludera en jourtjänst, det vill säga när problem uppstår utanför kontorstid så kan de boende ringa till jouren för att få problemet löst snarast möjligt ifall det inte kan vänta.

Juridik

Den juridiska delen kan många gånger vara som en enda stor snårig djungel av kapitel och paragrafer, lagar och förordningar samt hur man hanterar störningsärenden, andrahandsuthyrningar och diverse ansvarsfrågor. När det kommer till juridiken så är det väldigt skönt att ha en väldigt kunnig person som tar hand om alla dessa delar och ser till så att saker och ting går rätt till utan att skapa massa dispyter.

Sammanfattning

Man kan kort och gott säga att det finns möjligheter att få en fullständig service och hantering av allt som har att göra med att driva en BRF. Om du vill så är det inte omöjligt att få hjälp med samtliga delar så att allt du behöver göra är att luta dig tillbaka och kunna fokusera mer på utvecklingen och framtiden, istället för att klia huvudet med juridiska frågor eller fundera på hur du ska åtgärda ett fel i en bostad på bästa sätt. Det är självklart inte gratis med dessa tjänster men den tid som besparas kan gott och väl täcka upp för den kostnaden och med mer tid för utveckling kan föreningens ekonomi bli mycket starkare och skötseln helt klanderfri.