Hur ekonomin förändras när du får barn

När man har bestämt sig för att utöka familjen med barn finns det några saker som är bra att ta i beaktande i planeringen. Det är bra att kunna försäkra sig om att ekonomin räcker till. Att ekonomiskt kunna sköta om ett barn betyder inte att man behöver vara höginkomsttagare men det underlättar att ha regelbundna inkomster för att trygga vardagen. Har man en lägre inkomst kan man välja vad man vill prioritera för barnet och lägga utgifterna på sådant man tycker känns viktigt. Det viktigaste är dock att kunna trygga barnets liv med basbehov som mat, kläder, boende och sjukvård. Har man det sämre ställt ekonomiskt kan man undvika dyra sysselsättningar, hobbys eller intressen. Det finns många andra meningsfulla sysselsättningar och hobbyer som till och med är helt gratis för ett barn att syssla med. Det gäller att som förälder vara aktiv i sitt barns liv och försöka hitta på de bästa lösningarna.

Barn kostar pengar

En uträkning som Institutet för privatekonomi på Swedbank har låtit utföra visar det sig att ett barn i genomsnitt kostar drygt en miljon kronor under den tid från när barnet föds till dess att barnet fyller 19 år. Har man då flera barn går det lätt att räkna ut vad den sammanlagda kostnaden blir på ett ungefär. Uträkningen har dessutom tagit i beaktande att barnbidraget täcker en del av kostnaderna. Under barnets första år är utgifterna inte så stora. Om modern dessutom ammar barnet länge är kostnaderna för mat rätt så minimala. Att laga egen barnmat är också ett bra sätt att spara pengar på. De största utgifterna under det första året är antagligen hygienprodukter som till exempel blöjor. Kläder går bra att köpa i second hand affärer för att spara en liten slant. När barnet är lite äldre börjar det komma till utgifter för bland annat dagvård och hobbyn. Även kostnaden för kläder och matkostnader kommer att öka. Har man flera barn i dagis kan dagvårdsavgifter vara en stor belastning för många familjer.

Barnprylar och tillbehör

Ett barn har inga krav på huruvida du köper nya eller begagnade saker till barnet. Det är ofta föräldrarna som skapar modeller för sina barn. Att handla i second hand affärer är ett bra alternativ och man kan hitta många fina leksaker och tillbehör som kommer att behövas. Vill man köpa helt nya saker till barnet kan man gå in på bigbaby.se. Där finns allt från barnvagnar, bilstolar och leksaker. Barnbilstolar har en bäst före datum märkning för att trygga säkerheten och går därför inte alltid att hitta så lätt i second hand affärer. På bigbaby kan man hitta bilstolar i olika modeller för barn i olika åldrar. Det finns även ett stort urval barnvagnar och kärror och ibland kan man ha tur och hitta något riktigt fint till ett nedsatt pris. Eftersom de på bigbaby har tänkt på allt du behöver till ditt barn finns där även inredningstillbehör och möbler till barnrummet.