Allmänt om sparande

Huset du alltid drömt om

Det är alldeles för få personer i Sverige som har ett ordentligt sparande. I rådande ränteläge är det istället många som gör av med de pengar som blir över efter det att lån och andra fasta utgifter är betalda. Pengarna går helt enkelt åt till konsumtion. De som sparar av sin lön sparar oftast heller inte så långsiktigt, man kanske sparar till en semesterresa, den där väskan man vill köpa eller ett dyrare restaurangbesök. Sparande bör delas upp i ett kortsiktigt sparande och ett långsiktigt sparande. Till exempel är det bra att sätta av delar av sin lön till ett pensionsspar.

Dock är det så att det finns vissa saker i tillvaron som är svåra att spara ihop till. Ett exempel på detta är en bostad. Ett bostadsköp – eller försäljning av en bostad är för många människor den största affär de gör under en livstid. Det är viktigt att veta vad omkostnaderna blir då man köper en bostad. Vilka banker och bolåneinstitut erbjuder bra räntor och vad kan du som konsument ställa för krav på din långivare? på långuider.se kan du läsa mer om till exempel huslån, vilka villkor som gäller i största allmänhet, men också om vad som styr prissättningen på lån.

Huset du alltid drömt om

Kanske har du också drömt om att bygga ett fritidshus, inte nu men kanske när du blir äldre? En del drömmer om att flytta till varmare breddgrader då de går i pension, medans en del människor föredrar att köpa en stuga på landet. Bra att tänka på när man sparar är att delar av sparandet ska placeras där man kan få så hög avkastning som möjligt på sitt kapital.

Spara vanligt räcker inte

Att spara så att säga “vanligt” räcker inte alltid. Med vanligt sparande avses till exempel en månadsöverföring till ett vanligt sparkonto. All typ av sparande är naturligtvis bra, men i nuläget ger inte insättning på ett vanligt konto någon större avkastning. Inlåningsräntan är hos de flesta banker lika med noll så vidare man inte väljer att binda sina pengar under en fast löptid (de flesta banker är beredda att betala en viss summa om de får låna pengarna av kunder över en längre så kallad löptid).

Låna med försiktighet

Då man som privatperson tar upp ett lån är det viktigt att man gör det med försiktighet. Speciellt om lånet tas utan några säkerheter. Man kanske väljer att låna till den där semesterresan som man alltid har drömt om, men det är då väsentligt att ha i åtanke att pengarna ska betalas tillbaka.

Återigen finns det många olika sätt på vilka man kan sparar. Förutom ett vanligt sparkonto kan man även spara i värdepapper, detta kan, om man är beredd att lägga ner lite tid på att sätta sig in t.ex. aktiemarknaden, ge en bra avkastning. den mest förmånliga sparformen enligt många privatrådgivare är att spara på ett så kallat investeringssparkonto (ISK). Ett ISK är mycket förmånligt på så sätt att man inte måste skatta för varje enskild affär man gör under året (givet att man går med vinst). För ISK är det andra skattetekniska regler som gäller.